Ugljan szigettől délkeletre található, melytől a Zdrelac keskeny tengerszoros választja el. Pasman és Ugljan valamilyen módon ikertestvérek, mert közel azonos nagyságúak és a hasonló elhelyezésben vannak a városaik, azonos helyzetűek, és híddal is össze vannak kötve.
A meredek nyugati part tagolt számos, az északi széltől védett öblökkel, különösen a délkeleti végén. A kevésbé tagolt keleti partja mentén mind sziget üdülőhelyek sorakoznak: Tkon, Kraj, Pasman, Mrljane, Nevidane, Dobropoljana, Banj és Zdrelac, melyek regionális utakkal vannak összekötve. Tkon helységből komp jár Biogradig. Foglalkozás alapja a mezőgazdaság, szőlészet, az olajbogyó, a gyümölcs-és zöldségfélék termesztése, az állatállomány, a halászat és a turizmus.

Pasman környéke számos szőlőskertet, olajfaligeteket rejt, de gazdag aromás füvekből is. A szigeten számos kavicsos és homokos strand található. Az egyik legszebb homokos strand Mrljane, amely szintén egy kis gyógyiszapos mocsárról ismert. Ugljan sziget csúcsáról Kornati Nemzeti Parkot láthatjuk. A szigeten számos hegyi kerékpár pálya is található. A sziget ősidők óta lakott (illír hegy-erőd, római korbó találmányok - Pasman, Banj). Svet Ante-öböl mentén, a délnyugati parton, román stílusú egyhajós templom van. A törökök elöl menekültek lakták. 

Pašman a zadari szigetvilághoz tartozó, Zadar és Biograd között fekvő sziget. Az irányát minden 6 órában változtató tengeri áramlatnak köszönhetően a Pašmani-csatornában a legtisztább a tengervíz az egész Adrián. Illír városok, erődmaradványok, római kori régészeti leletek, mozaikok és számos más történelmi emlék mutatja a sziget történelmi pazarságát. 
A gyógy- és aromatikus növények számos fajtája gazdagítja a szigetet illatával, míg a tengerfenék féltékenyen őrzi a horvát Adria kagylóinak és halainak garmadáját.