Zadar ősi mediterrán város és kikötő. A városfalakkal és bástyákkal körülhatárolt félszigeten fekvő óvárosát az új városrészével a város jelképeként szolgáló híd köti össze. 
Az óvárosba régen csak a szárazföldi városkapun (Kopnena Vrata, Porta di Terraferma) át lehetett bejutni. Zadar számtalan látnivalóval büszkélkedhet, mint például az óváros központi terén látható Szent Dónát körtemplom (Sveti Donat), amely a IX-ik században épült, kora román stílusban. Eme különleges, henger alakú épület a város leghíresebb műemléke, melyet még Szent Dónát Püspök építtetett.

Mellette a Szent Anasztázia Székesegyház (Katedrala Sv. Stosija) csodálható meg, amelyet a IX-ik században bizánciak építettek, majd a XII-XIII-ik században román stílusban átépítették.

A Szent Dónát templommal szemben láthatóak az Augustus császár idejében (Kr. e I században) épült Fórum maradványai.

Itt tekinthető meg a Bencés apácák kolostora is, amelyben fellelhető a Zadari arany, és ezüst gyűjtemény.
A másik látványosság a Szent Simon templom. Szent Simon földi maradványait Erzsébet királyné a XIV-ik században egy 250 kg-s arannyal bevont ezüst ereklyetartóba helyeztette el.
A város egyik érdekessége az Üvegmúzeum, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni, mivel nem csak Horvátországban, de Európában is különlegességnek számít, itt több mint 2000 darab ókori üvegtárgyból álló gyűjteményt nézhetnek meg a látogatók.

A város sétálóutcája a Široka ulica vagyis a Kalelarga (Calle Larga), jelentése "széles utca". Ez a város legszebb, legnagyobb sétáló- és bevásárlóutcája, itt rengeteg kávézó és étterem várja a fáradt turistákat egy frissítő italra.

Az óváros végén egy tengeri orgona látható, mely csodálatos hangot ad ki a tenger hullámzásának hatására. Mindenképpen érdemes egy romantikus sétát tenni a naplementében, és meghallgatni a tengeri orgona különleges, hangjait, mely egy felejthetetlen emlék lehet!
Az esti séta folyamán érdemes megcsodálni a Nap emlékművét (Pozdrav Suncu) is, amely a Napot ábrázolja, nappal a napkollektorok segítségével feltöltődik energiával, majd este káprázatos fényeffektusokat csodálhatnak meg az ide látogató turisták.